01 e m | 13 maj

Ishotellet, Kiruna

Ishotellet i Jukkasjärvi är Sveriges mest exotiska turistmål. Jukkasjärvi ligger högt upp i norra Lappland, 200 km norr om polcirkeln, två mil öster om Kiruna.

Varje år återskapas upplevelsen Icehotel vid Torne älvs strand, där man kan bo en natt i minusgrader och uppleva unik iskonst skapat av den arktiska naturen. Hotellet är byggt av snö och is från Torne älv och är 5 500 kvadratmeter stort; det är således världens största hotell byggt av is och snö. Eftersom delar av det återuppbyggs varje år, så förändras också arkitekturen varje gång.

Bakgrund

   1989 kom några japanska iskonstnärer till Jukkasjärvi för att skapa en utställning av iskonst. Denna fascinerande konstutställning ledde till att man året därpå bjöd in konstnären Jannot Derid för att hålla vernissage i en speciell igloo, kallad Arctic hall, som placerats mitt ute på Torne älv. Några av gästerna var utan övernattningsrum i Jukkasjärvi en natt och bad att få sova över i utställningshallen, de låg i sovsäckar på renskinn. Efter det föddes idéen till att skapa ett ishotell. Redan samma år, 1990, grundade Yngve Bergqvist företaget Icehotel AB.

Ishotellet

   I snart 30 år har ishotellet följt naturens växlingar och delar av det har alltså återskapats varje år. Sedan december 2016 finns även Icehotel 365, som är en permanent upplevelse året runt. Det drivs av energin från solpaneler fyllda av is och snö från Torne älv. Icehotel 365 bjuder utöver övernattning i en av de nio konstsviter eller de elva Deluxesviterna (med badrum och relax) även på iskonst; ett isgalleri och naturligtvis en Icebar by Icehotel Jukkasjärvi. Isbyggare och konstnärer från hela världen har varit med och skapat allt detta. Arkitekten Hans Eek har ritat byggnaden med dess välvda arkitektur. Han har eftersträvat att den speciella arkitekturen ska kunna harmonisera med den arktiska omgivningen med hjälp av innovativa byggmetoder. Inomhustemperaturen är alltid minus fem grader Celsius och under sommaren hålls kylsystemet igång med hjälp av energin från solpanelerna.

   Före läggdags på rummet får man lägga sina saker i ett eget bås i omklädningsrummet och enbart iklädd underställ, strumpor och mössa sedan krypa in i en varm sovsäck som ska dras igen omsorgsfullt. Sängstommen är naturligtvis gjord av is, men med en vanlig madrass och renfäll ovanpå. På morgonen väcks man ca 7.30 med ett glas varm lingonsaft för att få upp värmen igen efter en natt i -5°C.

Iskyrkan

   Iskyrkan drivs av Jukkasjärvi församling, Svenska Kyrkan, i samarbete med Icehotel. Det är populärt att gifta sig i Iskyrkan samt hålla barndop. Under en period vigs ca 140 par varje år samt döps ett tjugotal barn. Typiskt för en ceremoni i Iskyrkan sägs förutom kylan vara även stillheten och den stämningsfulla a capella-sången.

Isbarerna

   I anslutning till Ishotellet finns även en isbar, Icebar. Detta startades i samarbete med Absolut Vodka under mitten av 1990-talet. Därefter har man även slagit upp portarna för Icebar Stockholm och Icebar London. Gästerna får vodkan serverad i glas gjord på is från Torne älv.

Oförglömlig naturupplevelse

   I Jukkasjärvi skiner solen utan uppehåll i femtio dagar under sommaren. Midnattssolen är en av anledningarna till att besöka Lappland för en oförglömlig upplevelse. Den arktiska naturen är en stor inspirationskälla till att varje år återskapa Ishotellet. Tillsammans med en exempelvis en skidtur på dagen blir en natt på Ishotellet en oförglömlig upplevelse.

Oförglömlig naturupplevelse