11 f m | 04 nov

Sala Silvergruva, unikt hotell under jorden

Att bo på unika hotell har blivit något av en trend och de senaste åren har mängder med hotell och vandrarhem försökt att bräcka varandra i jakten på den allra häftigaste och mest spektakulära upplevelsen.

På hotellet i Sala Silvergruva kan man välja att övernatta i en läcker svit under jorden, och boendet är ett av de mest unika i sitt slag. Med andra ord är det en riktigt spännande upplevelse som man kommer att komma ihåg för resten av livet.

Checka in på 155 meter djup

Hotellsviten ligger hela 155 meter under jorden och gruvan ligger precis som dess namn antyder, i Sala, som finns i Västmanland. Gruvan användes från början till att bryta fram silvermalm och dolomitmarmor, vilket pågick ända fram till1900-talet men idag ägs gruvan av Sala kommun och används både som hotell och som turistattraktion, vilket lockar mängder med turister varje år.

gruvmuseum i sala

I gruvan finns det flera olika gångar som man kan utforska, varav den längsta tar uppåt fyra timmar att vandra igenom. Sala silvergruva erbjuder guidade turer och emellanåt anordnas det också specialanpassade guidningar som även mindre barn kan vara med på. När man bokar en hotellvistelse ingår det dock alltid en guidad tur i gruvan och då får man veta mer om dess spännande historia och hur det gick till när man valde att göra om den till ett unikt hotell.

Om man är sugen på att delta i någon trevlig aktivitet innan eller efter sin hotellvistelse så finns det många roliga upplevelser i närheten. För den som känner för något kulturellt kan man välja att besöka gruvmuseet i Sala. Det är ett spännande och informativt museum som tar upp historian bakom Salas silvergruva och på museet finns det även en modell av själva gruvan, som utgör en mycket imponerande syn. På museet hittar man dessutom både permanenta utställningar men också mer tillfälliga varianter och det är definitivt en informativ upplevelse som är värd att titta närmare på.

Bra att tänka på

För den som är intresserad av att bo över på hotellet så finns det vissa saker som är bra att känna till. Eftersom gruvan ligger långt ner under jorden så är det vanligtvis rätt kyligt och temperaturen ligger på omkring runt två plusgrader. Dock är det varmare i själva hotellsviten där det är ungefär 18 grader kontinuerligt, men man bör ändå vara noga med att klä sig varmt för att slippa frysa. Något annat som är bra att veta är att sängarna är utrustade med extra filtar och dessutom riktigt tjocka täcken så att man ska kunna känna sig så bekväm som möjligt. Trots att gruvan ligger så långt ner under jorden så finns det wifi att tillgå. Det finns dock inget fungerande mobilnät i gruvan. Man bör också vara medveten om att all personal kommer att befinna sig uppe på marknivå, men att man alltid kan få tag på hjälp via en radio.

Exakta bokningsvillkor och mer information kring hur man bokar finns på hotellets officiella hemsida.