01 e m | 18 jul

Undervattenshotell

Runt om i världen går det att hitta ett litet antal unika hotell som erbjuder sina gäster rum under vattnet, som tillåter gästen att titta på livet i havet samtidigt i väntan på att somna in.

Anledningen till att dessa hotell är så pass ovanliga är på grund av de många svårigheter som uppkommer i samband med att bygga ett hotell under vattnet. Det finns flera miljö- och finansiella aspekter som behöver tas i åtanke innan ett undervattenshotell kan etableras. Vissa hotell har dock lyckats kommer över dessa hinder och skapat några av de unikaste hotellen i världen.

En vistelse laddad av lyx

The Muraka är namnet på världens största undervattensresidens som erbjuds av hotellkedjan Conrad Hotels & Resorts och befinner sig på Maldiverna i Sydasien. Hotellsviten är en villa med två våningar som befinner sig imponerande 5 meter under vattennivån. Muraka kommer från Maldivernas egna språk dhivehi och betyder korall. I sviten ingår inte bara en god natts sömn utan även en privat bar, gym, och en pool. Sovrummet och badrummet har panoramavy över havet, och den våning som är ovanför havsnivån erbjuder ett soldäck och en pool. Förutom dessa rum innehåller villan även flera andra rum och rymmer upp till nio personer per natt. Lyxen som erbjuds i denna svit kommer med det kännbara priset 50’000 dollar per natt (ungefär 470’000 svenska kronor) och kräver att gästen stannar minst fyra nätter.

Atlantis the Palm Poseidon lägenhet

Atlantis the Palm i Dubai erbjuder två sviter med namnen Poseidon och Neptune efter havets gudar och erbjuder en vacker vy över de 65’000 olika djuren som går att hitta i hotellets akvarium som går från golv till tak. Lyxen är uppenbar i de två sviterna och gästen kan vänta sig marmorgolv, som leder till en matsal, vardagsrum, en walk-in-closet och ett extra badrum för gäster. I sviten ingår även gratis transport till och från flygplatsen, 30-minuters personlig träning, och en butler som alltid är tillgänglig för gästens behov. Sviten kostar 8’200 dollar per natt vilket motsvarar ungefär 77’500 svenska kronor.

Från Karibien till Mälardalen

Om ett rum under vattnet inte är tillräckligt spännande erbjuder Oliver’s Travels en lyxvilla i form av en ubåt som tar gästen på en exotisk resa under vattnet. Ubåten kan förflyttas efter gästens önskemål om denne föredrar korallrev eller utsikt över gamla sjunka skepp. Ubåten kallas för ”Lover’s Deep” och är ämnad åt par som vill spendera en romantisk natt tillsammans med utsikt över havets juveler. Under hela vistelsen finns en kock och en personlig butler tillgänglig som serverar ostron och kaviar för att hålla uppe romantiken. Denna unika undervattensupplevelse är också unikt i sitt pris som börjar från 215’000 dollar per natt (ungefär två miljoner svenska kronor).

Utter Inn i Västerås

Någon som söker en mer prisvärd upplevelse kan besöka Utter Inn i Västerås som erbjuder ett rum under vattnet, perfekt för någon som söker en unik hotellupplevelse men inte vill spendera så mycket pengar. Hotellet ser ut som en klassisk svensk villa i litet format och innehåller en dubbelsäng 3 meter under vattnet med fönster åt alla riktningar. Priset per natt är endast 2’000 svenska kronor.