01 e m | 28 sep

Grand Hyatt Cannes Hotel Martinez

Först ut skrev jag om Hotel President Wilson i Genevé och deras 12-rummare till svit som går lös på dryga 590 000, en svit som totalt, med terrass, erbjuder hela 3500 kvadratmeter boyta. Sviten kallas inte för Royal Penthouse suits för inget! Näst ut stod New York Four Seasons Ty Warner Penthouse med 360-graders utsikt ut över New York, Central Park och Hudson floden. En natt på detta exklusiva hotell är aningen billigare än Royal Penthouse men fortfarande så pass dyrt att en natt motsvarar mer än vad en vanlig svenssons årslön, med ett pris på strax över 400 000 kronor per natt.

Näst ut i raden dyra hotell besöker vi Frankrike och staden Canne, känd för sin filmfestival som årligen lockar till sig stora delar av skådespelareliten. Här hittar vi anrika Grand Hyatt Cannes Hotel Martinez som stått som hem åt många stjärnor under årens lopp och tidigare filmfestivaler. Om väggarna i detta hotell kunde tala, då hade vi säkert bjudits på en mängd smaskiga historier om tidigare gäster som bott i deras svit.

Hotellet slog upp dörrarna för första gången den 20 februari, 1929 av grundaren och dåvarande ägaren Emmanuel Michele Martinez, son till baronen Giovanni Martinez från Italien, med adlig spansk bakgrund. Denna byggnad har sett en hel del under sina verksamma år, med bland annat ett flertal ockuperingar under andra världskriget, först av den franska armén, följt av italienska, tyska och till sist, efter att Frankrike befriats, av den amerikanska armén.

grand-hyatt-cannes-hotel-martinez-2

Hotellet förblev sedan i familjens ägo ända fram till 2012 då det såldes för att bli en del av  hotellkedjan Hyatt under april 2013.

300 000 kronor per natt

Under maj 2015 låg priset för denna svit på 300 000 kronor per natt, hela 100 000 billigare än Four Seasons i New York och nästan hälften så dyr som Royal Penthouse i Genevé. Detta är dock en liten sänkning av priset jämfört med 2012 års pris, som då låg på $37500, vilket med dagens växlingskurs landar på strax över 320 000 kronor, alltså 20 000 kronor dyrare. Detta gjorde denna svit till den fjärde dyraste sviten i världen under 2012, enligt en undersökning genomförd av CNN.

För dessa 300 000 kronor får ni en 270 kvadratmeter stor terrass med utsikt ut över vackra Bay of Cannes och kända gatan Boulevard de la Croisette, en 300 kvadratmeter stor svit med ett stort sovrum, matsal och vardagsrum och ett badrum byggt i marmor från golv till tak. Dessutom har ni tillgång till en egen Jacuzzi, bastu, de senaste produkterna från 73 La Croisette, hammam, stort skrivbord för arbete och så klart en butler som står till tjänst 24 timmar om dygnet, för att tillgodose alla era behov, i tid och otid.

Sen ett stenkast från hotellet har ni sedan tillgång till hotellets privata sandstrand, också den största sandstranden i hela Cannes. Här kommer ni garanterat att springa på kända ansikten både till höger och vänster, framför allt när filmfestivalen går av stapeln.